Mallorca - Canarische eilanden.




Zeearend in de haven van Alcudia met bemanning. Van rechts naar links Justin, Fons en ik. Fons is de vaste schipper op de Zeearend en heeft het seizoen in de Med gevaren. Justin is Engels en reist de wereld rond als bemanning. Deze winter wordt de boot gelift in Puerto Calero , Lanzarote. Wij brengen Zeearend van Mallorca naar Lanzarote in de Canarische eilanden. Een tocht van ongeveer 1300mijl. door de straat van Gibraltar.




Fons aan het roer. We zijn net weg uit Mallorca en varen in de baai van Alcudia. Hier hebben we nog mooi weer.....




Toen we de baai uit waren werd het bewolkt en draaide de wind naar het zuidwesten, precies waar wij naar toe moeten en kracht 7-8. Na 1.5 dag in dit zwaar weer waren we 50 mijl verder. Het ging effe niet zo lekker aan boord. Justin was uit zijn kooi gevallen (stapelbed!) en had flink last van zijn kaak, Fons voelde zich niet fit en sliep veel en ik was ziek en heb (voor het eerst in mijn zeilersleventje) overgegeven. We hebben daarom besloten om aan de zuidkant van Mallorca de haven Cala Llonga aan te lopen en te wachten op betere wind. Met de bus rijd je in 45 minuten van Alcudia naar Cala Llonga. Wij waren 1,5 dag onderweg en waren nog eens flink beroerd ook.




4 dagen hebben we in de haven gelegen. Boot gepoetst, schroef as van nieuwe afdichting voorzien, zeekaart gekocht en wachten op beter weer. Palma is een erg leuke stad. De haven van Palma is het centrum van zeiljachten in Europa. Helaas heb ik geen foto's. 24 Oktober vervolgen we de reis naar Gibraltar en vervolgens de Canarische eilanden. Dit is Fons in combat mode voor het repareren van de schroefas




Kan ook uit de hand lopen.........




Op weg naar Gibraltar. Goede wind, zonnetje maar nog wel wat fris, dus muts op.




Zonsopkomst in het...... Oosten.




Zonsondergang ergens tussen Mallorca en Gibraltar




Gibraltar, Europapoint. Het eerste gedeelte van de reis zit er op als we hier langs varen. We komen gelukkig goed uit met het tij door de Gibraltar strait. Met 10 -11knopen vliegen we er doorheen. Het is hier zondag 26oktober ongeveer 8 uur 's-morgens. We hebben 700mijl op het log staan. Er liggen Nato schepen in de strait die zorgen voor een veilige doorgang van andere oorlogsschepen. Op de Navtex en VHF radio ontvangen we regelmatig het bericht: ''Everyone who approaches one of the Nato vessels within one mile is considered hostile....'' Wij natuurlijk er meteen achteraan: ''Everyone who approaches Zeearend within one mile is considered hostile....'' Toch maar niet.




We zijn voor de Marokaanse kust op weg naar Lanzarote. En weer krijgen we flink wat wind. Hier staat 44knopen, windkracht 9, op de teller. Dit hebben we voor 18uur gehad. We hebben meerdere malen 55knopen gezien, windkracht 10-11.




Zo ziet het er ongeveer uit in windkracht 9. Veel water over de boeg. Ik lag in mijn kooi te slapen, althans dat probeerde ik, word ik wakker van stromend water in mijn slaapzak! Toch maar ergens anders gaan liggen. Deze keer geen zieken aan boord, maar het sloopt je aardig. Gelukkig is de storm aan het begin van de nacht wat afgenomen.




Na de storm was het prachtig zeilen. Door de sterke winden stond er een grote deining op de oceaan. 6-10 meter. Als je in een golfdal bent kijk je omhoog naar de volgende golftop. Als je op de golftop bent, is er een mooi uitzicht over de zee. Steeds ben ik verbaasd over de grootte van de golven. En een zonnetje erbij natuurlijk.




4 uur is popcorn tijd. Iedere dag vers gepopt met extra zout.




Dit is typisch varen op de oceaan. Blauw water, lekkere deining en een ruim windje.




Tijdens de stormen is er toch wat beschadigd. Dit is wel serieus: de giek komt los van de mast. We zijn er snel bij, voordat er ongelukken gebeuren.




Vlak voor aankomst in Lanzarote. Op de achtergrond zie je de hoofdstad van het eiland, Arrecife. Wij varen nog een paar mijl door naar Puerto Calero. Bij het binnenvaren zien we een ontmaste 36ft beneteau. De boot blijkt over de kop te zijn gegaan tussen Fuerta Ventura en Lanzarote. Daar moet je niet zijn als de heavy waves waarschuwingen binnen rollen! De schipper is naar het ziekenhuis geweest en maakt het nu goed.




Zeearend is een stalen 67voet (20.5meter) Colin Archer. Colin Archers zijn gebasseerd op het ontwerp van de Noorse reddingsboten en staan bekend als zeer zeewaardig. Zeearend weegt 55ton en kan 2500 liter water en 2000 liter diesel meenemen. Dat is allemaal net wat meer dan op de normale productieboten. Ze is zeer ruim van binnen. Ik kan in de kombuis het plafond niet raken! Nadeel van het ontwerp is dat de zeilpresties er een beetje bij inschieten. Zeearend kruist in hoeken van 140 graden. Op ruimere koersen gaat ze wel lopen, zeker in licht weer gaat het goed. We hebben maximaal 12knopen gevaren. Gemiddeldes van 140 - 175mijl per dag.