Cowes - Guernsey - Cowes Februari 2003

Dit is de tweede zeefase voor de Yachtmaster opleiding. Deze fase is bedoeld om nachtpassages en schipperpassages te maken. Dat is nodig voor de RYA Yachtmaster certificate. We zijn dmv 5 dagtochten en een 4 nachtpassages vanaf Cowes op en neer naar Guernsey geweest. Op de heenweg hebben we de volgende havens aangedaan: Weymouth, Dartmouth en Plymouth. We zijn teruggekomen via Cherbourg, Lymington en Southampton. De zeefase duurde van 17 februari tot en met 28 februari. De boot was ''Osprey'', een Jeanneau 37ft uit 1999.



Dit is de koppeling van de schroefas naar de versnellingsbak. Dit (en een kapotte verwarming) heeft ons bij de start van de zeefase 2 dagen aan de steiger gehouden. Omdat in het verleden geen goede spie is gebruikt is de as totaal uitgevreten. Het is gerepareerd dmv. een schroef in de spiegleuf te oplaatsen. Niet de beste oplossing, maar we konden varen voor een paar dagen.....
De kapotte spiebaan. Tijd voor een nieuwe as, deze moest echter nog besteld worden en zou niet op tijd binnen zijn voor onze tocht.


Tijdens de reparatie van Osprey kregen wij een andere boot. ''Forward Thinking'', een Reflex 38. Dit is een 38voet race boot. Dit gaat door het water als een warm mes door een pak boter. In de kajuit zijn alleen twee banken en een toilet te vinden. De boot ligt zeer licht op het roer en is bovenal snel. Gevaren op de Beaulieu river: erg mooi.


Na vertrek in Cowes richting de West. Dit zijn de Needles.


Weymouth is de eerste haven die we aanvaren. In Weymouth ligt de (ex??)boot van Sander Bakker waarmee hij de minitransat heeft gevaren. Dit is een race van Frankrijk naar amerika. De minitransat zijn miniraceboten, 6.5 meter en een enorm zeiloppervlak.


Osprey in Weymouth. Hier hebben we overnacht en een biertje gedronken in de lokale pub.


Osprey op de steven. Osprey wordt door ons gedoopt tot ''caravan boat'': Zeilen als potato-bags, opkruizen in hoeken van 120(!!) graden maar wel een 10cd-wisselaar en een zeer goede koelkast.


Na vertrek uit Weymouth op weg naar dartmouth. Mooi weer en fantastische wind. John aan de helm en Jorge aan stuurboord.


Dit is Portland Bill lighthouse. Portland Bill is een erg fraai stukje kustlijn. Het is een landtong dat uitsteekt in de zee. 5 minuten na deze foto kwamen we dolfijnen tegen.


Je ziet ze niet maar ze zijn er wel: dolfijnen. Ze willen niet graag op de foto. Als je knipt duiken ze snel weer onder. Ik wist niet dat er dolfijnen waren rondom de zuidkust van Engeland. Hoewel deze dolfijnen erg klein zijn is het leuk om ze te ontmoeten, het zorgt altijd voor een uitgelaten sfeer aan boord.


Vanaf weymouth naar dartmouth. Dit is Dartmout, gelegen aan jawel..... river Dart. Dit is zonder meer het mooiste dorpje wat we bezocht hebben. Het ligt tegen een heuvel aan met aan de andere kant van de rivier ook een pitoresk gelegen dorp. Aan de pubdichtheid kan echter nog wat verbeterd worden. Even dubbelklikken op deze foto, dan wordt hij vergroot.


De kaai van dartmouth, de andere richting.


Zeilen op de river dart. Erg mooi. De morgen hebben we doorgebracht met oefenen aanmeren, keren 'on the spot', en boeitje pikken in de River Dart. 's-middags vertrokken naar Plymouth. Dit is qua zeilen de mooiste etappe geweest. Binnendoor bij Start Point. Opkruizen door hoge brekende golven met steile rotsen 15 meter afstand. Voor het eerst zeil ik met een laag water in de kuip. Daarna spinakeren richting Plymouth, met als hoogtepunt (voor mij althans) de breuk van de spinakerval. Het zeil vliegt in een no-time voor de boot in het water. We snellen naar de boeg om het zeil binnen te halen voordat het onder de boot en in de schroef verward raakt. Tevens tijdens deze tocht een scheur in de genua gekregen.


In Plymouth dus zeilen repareren. De harp wordt weer aan de val geknoopt en daarna door het katrol boven in de mast gevoerd.


Grenville mag het klusje klaren.


De Genua wordt vakkundig gestikt. Het belangrijkste gereedschap hiervoor is wel duidelijk......


Aankomst in St. Peters Port, Quernsey. Ons einddoel. Aankomst 's-morgens om 09.00 uur. Vertrek was gepland om 22.00uur. Tijd genoeg dus om na het diner een biertje te drinken in de Pub. Ongeveer 4 pints en wijn bij het eten was toch iets te veel om de tocht naar cherbourg volledig mee te maken. Wachje lopen en zo snel mogelijk weer in de bunk. Onderweg door de Race van Alderney gegaan. Daar kan het 7 knoop stromen. We hadden geen springtij maar het ging wel vlug. Als oefening GPS afgezet (we hebben heel de reis geen GPS gebruikt) en navigeren mbv. handkompas. In de race zijn zeer veel punten om de plaats te bepalen. Daarna met gegist bestek verder werken.


Guernsey.


Veel pitoreske plaatjes in st. Peters Port, de haven van Guernsey.


Kasteel op het einde van de pier naast de haven. Hierna vertrokken via Cherbourg naar Southampton. Cherbourg was een verademing na 2 maanden in Engeland te zijn geweest. Erg goede restaurants voor weinig, gezellige cafees.


Op de terugweg weer langs de needles.


Ocean village in Southampton. Dit is de supercatamaran maiden. Dit is de ex Club-Med, een recordbreker. Het schip is enorm groot, erg indrukwekkend. In contrast is de breedte van een drijver. Ik schat nog geen meter!


Het laatste stukje voor aankomst in Cowes nog wat gedaan aan experimenteel zeilen: aan de wind met een spinaker. Natuurlijk brengt dit meer zijwaardse snelheid dan voorwaardse, maar het was good fun. Dat heb je nodig als het niet waait.