Foto's van de reis Antigua - Azoren




Ik schrijf dit verslag aan boord van Iona Bess, een Oyster 45. We varen deze boot in opdracht van de eigenaar terug naar de Oyster werf in Ipswich Engeland voor onderhoud. De eigenaar heeft met de Iona bess een wereldreis gemaakt en de ARC (Atlantic Rally for Cruisers) gevaren. Ik werk voor PYDWW, Professional Yacht Deliveries World Wide en aan boord zijn schipper Julian, first mate Lindsoy, Mick en ik als crew. 16 Mei vertrekken we vanaf London Gatwick naar het zonnige Antigua om de boot klaar te maken voor de oversteek, mijn eerste Atlantische oversteek!!




Als ik dit schrijf is het donderdag 5 juni met nog 70 mile te gaan voor de Azoren. Foto's van aankomst in de Azoren zitten nog niet in dit verslag. Die komen in het volgende.




Voor de eerste keer aan boord, meteen even een foto maken van de bemanning: van links naar rechts: Julian, Lindsoy, Mick en ikke.




Dit is de Iona Bess in Jolly harbour in Antigua. Het gebouw op de achtergrond is niet van de havenmeester maar een disco en casino. Iets rechts van de foto is nog een kroeg. Nooit geweest.




Een erg goed schip. Een Oyster is te herkennen aan het dekhuis. Ze zijn erg degelijk en luxe. Iona Bess is rijk uitgerust met in mast furling, radar, sateliettelefoon (sat-M), pc (erg handig voor als je een website onderhoudt), watermaker en niet te vergeten een 8-delig wedgewood service etc.




Jolly Harbour is een luxe vakantie/jachthaven complex. Er zijn veel vakantiehuizen waar je je jacht in de achtertuin kunt afmeren.




Lokaal strandje bij de haven.




Mooi pad.




Goede schippers informeren altijd bij de lokale bevolking over de weersverwachtingen. Dit is Castaways aan het strand van Jolly Harbour. Een aanrader.




En weg zijn we. Dit is de uitgang van de haven. Koersje 70graden en 2200mijl brengt ons richting de azoren.








We zijn net de haven uit, de zeilen zijn voor het eerst gehesen en daar zitten we dan!! Ik ben er helemaal klaar voor. Laat de zon en wind maar komen.
Hier zijn we net 1 mijl uit de kust met Antigua nog op de achtergrond. Nog 2199 zeemijlen te gaan voor de Azoren. Da's ongeveer 16 dagen. Na Antigua zien we nog het caribische Barbuda en daarna zien we geen land meer tot de Azoren......








's-avonds op de oceaan voordat de zon ondergaat.




Op zee zijn de belangrijkste taken de boot besturen, eten koken, reparaties uitvoeren indien nodig en de boel schoon houden. Hiervoor hebben we een wachtsysteem. 2 Uur op en zes uur af. 1 dag in de 4 dagen ben je moeder en moet er een goede pot op tafel komen en 1 dag moet er gepoetst worden. Daarnaast is er nog voldoende tijd voor jezelf om te hobbyen. Lezen, vissen, foto's maken en zwemmen zijn favoriet. Bovendien hebben we een DVD speler zodat we een filmpje kunnen kijken (erg luxe!)




Een van mijn hobbies aan boord: foto' maken: dit is de ankerlier.




Midden op de oceaan een film kijken. Dat kan op een Oyster. Shaw Shank redemption. Erg goede film overigens.




De hele reis hebben we een vislijn achter de boot om een vers diner te scoren. Helaas hebben we niet veel gevangen. Wel springt er regelmatig een vliegende vis aan boord. Deze zijn echter veel te klein voor onze hongerige magen, deze dreumes meet wel 5 cm!




Aangename opfrisser. Mick in The big blue sea.




Kom net vanaf Aamerika. Kan ik een lift krijgen???




Na het zwemmen opdrogen in de zon.




Iedere dag kijken we wat de weersvoorspellingen zijn. Dit doen we door de SSB radio op de pc aan sluiten en weerkaarten te ontvangen en op te slaan op de pc. Dit is de weerkaart van 29 mei. Rechts van ons is het Azoren hogedruk gebied dat zich uitstrekt tot het oosten van de Azoren, zo'n 900 mijl ten oosten van ons. Dit hogedruk gebied is altijd aanwezig en verandert niet van plaats. Wij hebben tijdens de dagen na deze fax zuid tot zuidwest kracht 3-4 gehad. Daarvoor hebben we wel een slagje naar het Noorden gemaakt om niet in het windstille centrum terecht te komen. Meer naar het noorden krijgen we ook de golfstroom mee zodat een goede snelheid gehaald kan worden.




Daarnaast hebben we iedere dag contact met Herb. Herb alias Southbound two is alom bekend in de trans-atlantische zeilerij. Hij is een Canadese amateur meteoroloog die iedere dag zo'n 3 uur via de radio zeiljachten informeert over het weer en de te varen koers. Hier heeft Julian contact met Herb.




Horizon




Er zijn niet alleen mooie dingen.... Na navraag is deze foto door niemand en tevens van niemand van ons genomen????




Eindelijk een dolfijn op de foto. Er zijn veel dolfijnen in de Atlantische oceaan. Ze zijn het meeste aan de oppervlakte bij nacht, zonsopgang of zonsondergang. Soms spelen ze urenlang met de boeggolf van de boot, zwemmen onge-ordend in alle richtingen en verdringen elkaar om maar zo dicht mogelijk bij de boot te zijn. Ik kijk toe, met mijn benen hangend naast de boot zo'n 10 cm boven het water. Ze zijn zo dichtbij dat je ze aan kan raken.




En nog twee.




Een walvis is moeilijker te spotten. Ze komen maar even aan de oppervlakte om lucht te verversen en duiken dan weer onder. In totaal hebben we drie keer een walvis gezien. Voor de kenners: we denken 2 keer een Minky whale en 1 keer een Spermwhale.




We hebben nu 19 dagen gevaren en hebben 2501 mijl op het log. Dat is 5.6 knoop gemiddeld wat niet zoveel is voor een 45voeter. Over 13 uur sta ik op de kaai in Horta. De plannen zijn eerst de boot poetsen en repareren, boodschappen doen en daarna het eiland rond. Ik probeer een scooter te huren. Een bezoek aan het bekende Sportscafe zal zeker niet ontbreken. Zondag vertrekken we naar Ipschwich in Engeland. Ongeveer 1500 mijl. Als ik in Engeland ben zal het tweede gedeelte van de reis op de site komen. Tot dan.